Markkinat

Ajoneuvomarkkinoiden jälkimarkkina käsittää ajoneuvojen räätälöinnin ja varusteiden, varaosien ja varusteiden jakelun, varaosien ja varusteiden vähittäiskaupan sekä korjaus- ja asennuspalvelut. Olemme vakiinnuttaneet asemamme erityisesti varaosien ja varusteiden valtakunnallisena tukkuliikkeenä.

Jälkimarkkina on jakautunut kahteen osaan

1. Alkuperäisten varaosien ja varusteiden (englanniksi Original Equipment, ”OE”) valmistus, toimittaminen ja jakelu.

Uusien ajoneuvojen osien ja varusteiden valmistajat ovat tyypillisesti suuria maailmanlaajuisia yhtiöitä, jotka toimittavat osia ja varusteita ajoneuvovalmistajille uusien ajoneuvojen valmistusta ja kokoonpanoa varten sekä jälkimarkkinoille ajoneuvojen myynnin jälkeen. Ajoneuvojen valmistajat (esimerkiksi Volvo) jakelevat alkuperäisiä osia ja varusteita usein omilla brändeillään OE-kanavassa myyntiyksiköidensä ja jakelukumppaneidensa kautta, jotka puolestaan toimittavat tuotteita OE-korjaamoille ja heidän kanssaan yhteistyössä toimiville jälleenmyyjille (esimerkiksi Bilialle). Loppukäyttäjät ovat kuluttajia tai yrityksiä, joille OE-korjaamot ja heidän kanssaan yhteistyössä toimivat jälleenmyyjät tarjoavat huolto- ja korjauspalveluita.

2. Riippumaton jälkimarkkina

Relais toimii riippumattomalla jälkimarkkinalla, jolla maahantuojat ja jakelijat tarjoavat tuotteitaan ja palveluitaan vailla sidoksia ajoneuvojen valmistajiin. Varaosien ja varusteiden toimittajat ovat riippumattomalla jälkimarkkinalla usein samoja maailmanlaajuisia osavalmistajia, ja ne myyvät samoja alkuperäisiä varaosia ja varusteita, joita ne valmistavat ajoneuvojen valmistajien määritysten mukaisesti.

Riippumattomat maahantuojat ja tukkuliikkeet ostavat varaosia ja varusteita joko suoraan toimittajilta tai alueellisten jakelijoiden kautta. Varaosat ja varusteet jaellaan huoltoketjuille, varaosaliikkeille tai riippumattomille korjaamoille suoraan tai paikallisten jälleenmyyjien kautta.

Riippumattomalla jälkimarkkinalla toimii myös yhtiöitä, jotka ovat integroituneet koko toimitusketjun hallitsemiseksi maahantuonnista ja jakelusta loppukäyttäjään asti, ja jotka tarjoavat omia paikallisia jakelu-, vähittäismyynti- ja huoltopalveluitaan.

Relais
Relais Group Oyj
Mannerheimintie 105
00280 Helsinki
Finland